Rendkívüli magyar siker részesei vagyunk

Magyarország szerepelt a legsikeresebben az EU Horizon 2020 legnagyobb presztízsű együttműködési pályázatán, a „Teaming” elnevezésű kutatási kiválósági programban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által koordinált, kiváló magyar és nemzetközi szakmai partnerekből álló két győztes konzorcium összesen 26 millió euró (mintegy 8 milliárd forint) forrást nyert el kiválósági központ megvalósítására. A kiegészítő hazai forrással és a résztvevő intézmények hozzájárulásával együtt több mint 22 milliárd forintból valósulhat meg a két élvonalbeli program az orvostudományi kutatások, továbbá a termelésinformatika és -irányítás területén.

A termelésinformatika és -irányítás legmodernebb, intenzív alapkutatási tevékenységre építő irányzata, az úgynevezett kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén indulhat fejlesztési tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (MTA SZTAKI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
A nyertes projekt:

EPIC – Centre of Excellence in Production Informatics and Control (Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ)

A kiber-fizikai termelési rendszerek kiemelkedő tudásközpontjának célja az innovációs folyamat felgyorsítása, ipari megoldások létrehozása, magasan kvalifikált szakértők új generációinak kinevelése, valamint többféle iparágaknak hátteret biztosító, fenntartható és versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása mind hazánkban, mind Európában. Az EPIC projekt témaköréhez kapcsolódóan az MTA SZTAKI kezdeményezésére és vezetésével jött létre 2016 májusában az „Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform” a német kezdeményezésű „Industrie 4.0” hazai adaptálásának céljával.

A projekt által a H2020 programból most elnyert EU-s támogatás 10.876.825 euró (kb. 3,26 milliárd forint), amelyhez a 7 éves futamidő alatt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 3,6 millió eurós (kb. 1,08 milliárd forint) támogatással járul hozzá és amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) elnyert pályázati források és jelentős önrész egészít ki mintegy 7,3 millió euró (2,2 milliárd forint) értékben. A projekt összköltségvetése így mintegy 21,7 millió euró, azaz 6,5 milliárd forint.

epic2_sajtofoto

Az MTA SZTAKI-ban és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kidolgozott alapkutatási eredmények lehető legszélesebb körű felhasználása a német Fraunhofer Társaság alkalmazott kutatási intézethálózatával együttműködésben várható.

Az EPIC konzorcium tagjai:

Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépészmérnöki, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara
Fraunhofer Társaság németországi (IPA-Stuttgart, IPK-Berlin, IPT-Aachen) és ausztriai (Fraunhofer Austria) intézetei

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Ugrás a lap tetejére