Nyári szakmai gyakorlattal kapcsolatos tudnivalók

Tisztelt Hallgatók!

A képzésükön előírt szakmai gyakorlat teljesítésével kapcsolatban a A GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR SZAKDOLGOZAT ÉS DIPLOMATERV KÉSZÍTÉSI, ZÁRÓVIZSGA ÉS SZAKMAI GYAKORLAT SZERVEZÉSI SZABÁLYZAT 4. része rendelkezik.

A szabályzat 42. § 2. pontja szerint: “A hallgatók számára a szakmai gyakorlat kétféle módon szervezhető:

a) a szakmailag illetékes Tanszék ajánl fel a hallgató számára szerződött gyakorlóhelyet. Ha adott számú helyre több hallgató jelentkezik, akkor a tanszéki felelős elsősorban a tanulmányi átlag alapján rangsorolja őket a felvétel szempontjából vagy

b) a hallgató önmaga keres szakmai gyakorlati helyet.”

A Tanszék viszonylag kis számú gyakorlati helyet tud biztosítani, ezért a hallgatók érdeke és feladata, hogy a számukra megfelelő gyakorlóhelyet megtalálják. Sajnos, törvényi szabályozás miatt a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban nőtt az adminisztrációs teher: A szakmai gyakorlóhelyet az Egyetemen keresztül adminisztrálni kell az Oktatási Hivatalhoz, valamint együttműködési megállapodást kell kötni az Egyetem és a gyakorlóhely között. Emiatt érvényes gyakorlat csak az alábbi, helyesen kitöltött és hitelesített nyomtatványok beadása után végezhető.

A gyakorlat teljesítésének főbb lépései:

  1. Gyakorlóhely felkeresése, befogadó nyilatkozat aláíratása a fogadó céggel, intézettel.
  2. A kitöltött jelentkezési lap leadása a tanszéki adminisztráción az aláírt befogadó nyilatkozattal együtt.
  3. A jelentkezés leadását követő két héten belül visszajelzés a tanszék felől a hallgatóhoz rendelt témavezető személyével kapcsolatban.
  4. A gyakorlat során elvégzendő feladat meghatározása.
  5. Gyakorlat elvégzése és dokumentálása
  6. Beszámoló leadása és az őszi félévben a Szakmai gyakorlat c. tárgy felvétele a Neptunban.

Fontos határidők:

2016.05.23. – Befogadó nyilatkozatok és jelentkezési lapok leadása a tanszéki adminisztráción. A leadás elmulasztása esetén a gyakorlat nem kerül aláírásra ill. nem végezhető!

2016.09.10. -A hallgató által elkészített beszámoló és a cég által aláírt teljesítési igazolás bemutatása a kijelölt tanszéki témavezetőnek. Amennyiben a gyakorlóhely és a témavezető is elismeri teljesítettnek a gyakorlatot, úgy a Szakmai gyakorlat tárgy aláírásra kerül a Neptunban.

Az itt nem tárgyalt esetekben a fent már említett szabályzat az irányadó.

A gyakorlattal kapcsolatos ügyekért felelős személy: Farkas Balázs Zsolt, tanársegéd. Konzultációs időpontjai: Hétfő 14-16, Csütörtök 10-12 G épület 111.

Kérem, hogy kérdéseikre elsősorban a szabályzatból próbáljanak választ nyerni és ha ott sem találnak megoldást, vagy nem egyértelmű, akkor keressenek!

 

Ugrás a lap tetejére