Oktatási információk az őszi szemeszter kezdéséhez

Tisztelt Hallgatóink!

A BME vezetői értekezlete állásfoglalása alapján a 2020-21 tanév őszi szemeszterében jelenléti oktatási formában indítjuk a félévet. A kollégiumok is teljes kapacitással fogadják a hallgatóinkat. Ugyanakkor a járványügyi biztonsági előírások betartásával kell a tanórákat megoldani. Ezek szerint a 1,5 méteres biztonsági távolság betartása, az ehhez szükséges feltételek megteremtése az egyik fontos elem. Amennyiben ez objektív akadályok miatt nem lehetséges (pl. speciális labor környezetben), akkor a maszk viselése kötelező. A maszk viselése egyébként minden közös jelenlétet igénylő foglalkozáson is ajánlott. A tantermek, laborok sűrített takarítása, fertőtlenítése, fokozott tisztán tartása, átszellőztetése is szükséges. Az állásfoglalás szerint számos kivétel is lesz a fenti általános szabályok mellett.

Az előadásokon a hiányzás nem szankcionálható. Veszélyeztetett vagy veszélyeztetettekkel együtt élő hallgatók kedvezményes tanrendet kérhetnek. A járványügyi helyzet változása következtében szünet beiktatása nélkül kell megoldani a távolléti oktatásra átállást. A gördülékeny átállás érdekében a tanszék a nyári időszakban folyamatosan fejleszti segédanyagait és folyamatban van a helyzethez igazodó órarend összeállítása is.

Indokolt esetben, külön engedéllyel az előadások távolléti rendben is megtarthatók, de ekkor is biztosítani kell a többi tárgy jelenléti oktatásában a hallgatói részvétel lehetőségét. Az angol nyelvű képzésben, ahol több külföldi hallgató esetén előfordulhat, hogy nem tud Magyarországra utazni, mind jelenléti mind távolléti módban is kell biztosítani az oktatást.

A BME órarendje továbbra is a 8:15-ös kezdést tartalmazza. Az egyetem vezetése kéri, hogy a közlekedési csúcsok mérséklése érdekében az órák összevonásával a kezdési időpontot ilyenkor is 8:30-ra egyeztessék az érintettek. Az egyetemi oktatás és hallgatói élet részletesebb szabályozásának leírását várhatóan az egyetem vezetése a félév indulása előtt közzéteszi.

Addig is a nyárra jó pihenést, az őszi félévhez újabb sikereket kíván a Gyártástudomány és -technológia Tanszék.

Ugrás a lap tetejére