Új adatgyűjtő és diagnosztikai szenzoraink és rendszereink

A digitalizációs és Ipar 4.0 feladatok között talán az élre kívánkozik a felügyeleti és diagnosztikai funkciók beépülése a gyártásba. A BME Kiber-fizikai Gyártórendszerünk fejlesztéséhez ennek érdekében kimagasló minőségű érzékelőket, valamint adatgyűjtő és diagnosztikai rendszereket is beszereztünk.

A frissen beszerzett gép és szerszám diagnosztikai rendszer, egy VIBER – X5 rezgésdiagnosztikai eszköz segítségével vizsgálhatók a gépek aktuális állapotára vonatkozó jellemzők, úgymint a kiegyensúlyozottság, fordulatszám fel- és lefutás, sajátfrekvencia mérés stb. A rezgésmérő képességeken túl az eszköz rendelkezik egy hőkamerával is, mely a rendellenes működés okának felderítésében nyújt segítséget. A rendszerhez tartozó szoftver segítségével a csapágyak és egyéb mozgó gépelemek állapota dokumentálható, a hosszabb távú tönkremenetel figyelemmel kísérhető. A rezgésdiagnosztikai rendszer és a ráépülő kutatási eredmények a szerszámgépek karbantartásának optimalizálásában hasznosulnak.

A szintén most érkezett új KISTLER erőmérő cella és adatfeldolgozó rendszer különlegessége a rendkívül nagy érzékenység, amely a mikro-megmunkálások során fellépő terhelések mérésére, diagnosztizálására is alkalmassá teszi.

Ugrás a lap tetejére